Veel deelnemers van het nationale dialoog in Oekraïne tonen zich sceptisch. Woensdag begint het overleg dat een einde aan de crisis in het land moet maken.

Niet alleen de pro-Russische separatisten in het oosten, maar ook de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, Russische parlementariërs en anderen zetten hun vraagtekens bij het plan dat is opgesteld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Jatsensoek zit woensdag de eerste rondetafelgesprekken voor, waarbij oud-presidenten, nationale en regionale politici en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.

Er is met geen woord gerept over het uitnodigen van de separatisten die delen van het oosten van het land in handen hebben. Hun aanwezigheid is onwaarschijnlijk, gezien eerdere opmerkingen van Kiev dat zij weigeren in gesprek te gaan met 'terroristen'.

Bemiddelingspogingen

De premier zei dinsdag de OVSE dankbaar te zijn voor het plan en al haar bemiddelingspogingen, maar merkte op dat Oekraïne een eigen plan heeft om de crisis in het land te beëindigen. Jatsenjoek gaf verder geen details.

Separatisten noemden het wrang om 'rondetafelgesprekken' te houden terwijl in Oost-Oekraïne een militaire operatie gaande is. "Hoe kunnen er überhaupt betrekkingen ontstaan als zij hier gewapend heen komen?", zei strijder Sergej Davidov in Slovjansk. "Ze moeten gewoon hun spullen pakken en oprotten en dan zijn we er van af."

Presidentskandidaat en voormalig Oekraïens premier Joelia Timosjenko pleitte ervoor de dialoog niet in Kiev, maar in Donetsk te houden. Volgens haar heeft de regering geblunderd bij het aangaan van overleg met haar tegenstanders.

Legitimiteit

Voorzitter van de Russische Doema Sergej Narisjkin zei woensdag dat de onwil van Kiev om met rebellen in het oosten te spreken de legitimiteit van de presidentsverkiezingen van 25 mei ondermijnt. Ook het voortzetten van de 'antiterreuroperatie' in het oosten zal het politieke proces in Oekraïne niet bevorderen, aldus Narisjkin.

Maandag presenteerde de Zwitserse president Didier Burkhalter het OVSE-plan om de crisis in Oekraïne tot een einde te brengen. In dit document roept de organisatie alle partijen in het conflict op zich te onthouden van geweld en onmiddellijk een amnestie uit te vaardigen.

Ook dient de Russische taal een officiële status in Oekraïne te krijgen en moet de politieke macht meer worden gedecentraliseerd. Politici uit het hele land moeten met elkaar om tafel gaan zitten. Veel landen, waaronder Rusland, hebben hun steun voor het plan uitgesproken.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne