Pro-Russische militanten hebben zaterdag het hoofdkantoor van de politie en het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten bezet in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. 

Dat zegt de Oekraïense politie.

Agenten meldden ook dat de twintig militanten zeker vierhonderd handwapens en twintig automatisch wapens hebben weggenomen uit het politiegebouw. Deze zouden zij uitdelen aan andere betogers.

Een fotograaf van persbureau Reuters ter plaatse zegt echter dat daar niets van te zien is.

De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in de steden Loehansk en Donetsk in het oosten van het land. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio.

Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Slavjansk ligt in de regio Donetsk, op ongeveer 150 kilometer van de Russische grens. Volgens een lokale politieagent hebben de mannen nog geen eisen laten weten.

Facebook

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov reageerde zaterdagmorgen op Facebook al op de acties van de militanten, zonder daarbij in detail te treden.

''Gewapende mannen in camouflageuniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen'', aldus Avakov.

In de stad Donetsk werd zaterdagmorgen vroeg korte tijd nog een overheidsgebouw bezet. Zo'n veertig jongemannen met honkbalknuppels bestormden een lokale rechtbank. Zij barricadeerden de ingang, maar na onderhandelingen vertrokken zij 1,5 uur later alweer op kalme wijze, meldde de openbaar aanklager.

Ultimatum

De Oekraïense regering stelde onlangs een ultimatum en wilde dat de bezetters de gebouwen uiterlijk vrijdag verlieten, maar tot nu toe is er niet ingegrepen.

''Ik zeg het nogmaals: degenen die een dialoog willen, krijgen een dialoog en stellen we een politieke oplossing voor. Maar wie gewapend is, gebouwen in brand steekt, op burgers en politie schiet, kan een passende reactie verwachten", herhaalde Avakov op het sociale medium.​

Bekijk de beelden: