De Oekraïense regering moet stoppen met militaire voorbereidingen die kunnen leiden tot een "burgeroorlog". Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We zijn met name bezorgd over de operatie met 150 Amerikaanse huurlingen van het bedrijf Greystone Ltd, die zich kleden in het uniform van de Oekraïense Sokol-elitetroepen", aldus het Russische ministerie in een statement.

Maandag riepen Donetsk en Charkov, in het oosten van Oekraïne, de onafhankelijkheid uit. Kiev heeft daarop extra troepen naar de regio's gestuurd om de gemoederen te bedaren.

President Oleksander Toertsjinov zou persoonlijk opdracht hebben gegeven voor de 'antiterreuroperatie'.

'Terroristen'

Bij een actie tegen ''terroristen'' werden ongeveer zeventig pro-Russische Oekraïeners opgepakt die maandag een gebouw van de regionale regering in Charkov hadden bezet. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken dinsdag op Facebook laten weten.

Het centrum van de op een na grootste stad van Oekraïne is geblokkeerd en ook de metrostations zijn tot nader order niet te gebruiken. ''Wees niet bezorgd. Wanneer we klaar zijn met de actie, gaan ze weer open'', probeerde de premier de bevolking gerust te stellen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worden de arrestanten onder meer verdacht van ''illegale activiteit in verband met separatisme, het organiseren van wanorde op grote schaal en het toebrengen van schade aan de menselijke gezondheid''.

Kiev stelt dat Rusland de hand heeft in de protesten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde maandag zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia al geen geweld te gebruiken tegen de pro-Russische betogers.

Transnistrië

Niet alleen de Oekraïense steden Donetsk en Charkov dringen aan op onafhankelijkheid: ook de afvallige Moldavische regio Transnistrië wil erkend worden als onafhankelijke staat. Uiteindelijk wil de regio volgens de Transnistrische president Jevgeni Sjeftsjoek net als het schiereiland de Krim onderdeel worden van Rusland. 

"Onze droom is een succesvol, onafhankelijk Transnistrië, samen met Rusland", aldus Sjevtsjoek maandag. De uitspraken bevatten de sterkste bewoordingen over opgaan in Rusland van de afgelopen maanden.

In 2006 stemde het gebied al wel eerder tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. Dat land ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Afscheiding

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, hoewel Rusland wel betrekkingen met Transnistrië onderhoudt en zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied heeft gestationeerd.

De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat het tijd wordt om een rechtvaardige en duurzame oplossing te vinden voor het Transnistrische conflict en om de blokkade van de regio op te heffen.

Rasmussen

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft Rusland opgeroepen de tienduizenden militairen die het aan de grens met Oekraïne heeft samengetrokken terug te trekken.

''De gebeurtenissen in de oostelijke Oekraïne zijn reden tot grote zorg. Ik doe een beroep op Rusland om een stap terug te doen'', aldus de Deen. De topman van het westerse bondgenootschap waarschuwde voor verdere escalatie.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne