De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, heeft maandag een bezoek gebracht aan de Krim. Hij sprak onder meer met overgelopen Oekraïense militairen en inspecteerde militaire bases. 

Sjojgoe is de hoogste Russische functionaris die de Krim bezoekt sinds het Oekraïense schiereiland door Rusland is ingelijfd.

''Het belangrijkste is dat er geen tussenperiode is met een machtsvacuüm, zodat militair materiaal niet in verkeerde handen valt'', zei de vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin tegen militaire commandanten.

Sjojgoe beloonde de voormalige commandant van de Oekraïense marine. Hij was een van de weinige Oekraïense officieren die naar Russische zijde was overgelopen voordat Rusland het gebied officieel had geannexeerd. Hij is benoemd tot plaatsvervangend commandant van de Russische Zwarte Zeevloot.

Sjojgoe sprak ook met de nieuwe pro-Russische autoriteiten, onder wie de premier, de voorzitter van het parlement en de burgemeester van Sebastopol. Daar ligt de basis van de Zwarte Zeevloot.

Politie

De Russische minister van Binnenlandse Zaken, Vladimir Kolokoltsov, was maandag ook op de Krim. Hij zei dat ex-leden van de opgeheven Oekraïense oproerpolitie, Berkoet, worden opgenomen door de Russische politie.

De gevreesde Berkoet-eenheden werden beschuldigd van het doden van opstandelingen tijdens de onlusten die leidden tot het vertrek van president Viktor Janoekovitsj.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier