Leden van het interim-parlement in Oekraïne hebben het hoofd van een staatstelevisiestation aangevallen. 

Drie parlementsleden van de extreemrechtse politieke partij Svoboda (Vrijheid) bestormden het kantoor van directeur Oleksandr Pantelejmonov van First National TV, mishandelden hem en dwongen hem af te treden. Dat meldden Oekraïense media woensdag.

Op videobeelden is te zien dat de parlementsleden kritisch waren over het uitzenden van de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin van dinsdag over aansluiting van de Krim bij Rusland.

De directeur werd beschuldigd van Russische propaganda en gedwongen een papier te tekenen voor zijn ontslag. Om Pantelejmonov te overtuigen, werd hij door de kamer gesleurd, in zijn nek vastgepakt en geslagen.

Onacceptabel

Interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft afkeurend gereageerd op de beelden. ''Dit zijn niet onze methoden. De acties van deze parlementsleden zijn onacceptabel.'' De partij Svoboda noemde het gedrag van de afgevaardigden ongepast.

Svoboda heeft 36 van de 449 zetels in de Oekraïense Rada (Tweede Kamer). De interim-regering telt vier ministers van die partij. Een van de parlementsleden die meededen aan de mishandeling van de directeur van de staatstelevisie is het plaatsvervangend hoofd van de commissie voor vrijheid van meningsuiting.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne