De Europese Unie komt later deze week met een eensgezind ''antwoord'' op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. 

Dat maakten Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dinsdagmiddag bekend.

De EU erkent de annexatie niet en zal die niet erkennen, aldus de twee EU-leiders in een verklaring. Het duo en de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-lidstaten buigen zich donderdag op hun top in Brussel over de escalerende crisis. Zij zullen dan tot een reactie besluiten, aldus Van Rompuy en Barroso.

De EU gaat naar verluidt nieuwe sancties afkondigen om Rusland verder onder druk te zetten. De unie wil bereiken dat Moskou met de Oekraïense machthebbers gaat praten en de spanningen vermindert.

Gerichte maatregelen

Mogelijk komen er meer gerichte maatregelen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor de afsplitsing van de Krim. Verder kan de top besluiten om economische sancties voor te bereiden of af te kondigen.

Maandag nam de EU al stappen tegen 21 verantwoordelijken in Rusland en op de Krim. Hun Europese tegoeden werden bevroren en zij mogen de unie niet in.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne