De PvdA vindt dat economische sancties tegen Rusland ''onvermijdelijk'' zijn geworden nu dat land de Krim heeft geannexeerd.

Dat zei PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes dinsdag. Het Kremlin maakte de inlijving eerder op de dag bekend.

Servaes vindt de stap van Moskou om het Oekraïense schiereiland te annexeren ''zeer verontrustend''. Volgens het sociaaldemocratische Tweede Kamerlid heeft de Russische president Vladimir Poetin elke handreiking die hem is gedaan tot dusver ''genegeerd''.

Coalitiegenoot VVD wil nog niet zo ver gaan. Han Ten Broeke wil eerst dat de tweede fase van de sancties van kracht wordt die de EU maandag afkondigde. Daarbij gaat het om gerichte maatregelen tegen 21 personen uit Rusland en de Krim. Pas in de derde fase gaat de EU over tot economische strafmaatregelen.

Bezorgd

Als dit proces van escalatie doorgaat, worden economische sancties echter wel onvermijdelijk, aldus Ten Broeke. Maar hij wil niet vooruitlopen op de EU. Hij is bezorgd over de ''onverzoenlijke'' toon die Poetin bezigde toen hij de inlijving bekendmaakte in het Russische parlement (Doema).

De Tweede Kamer spreekt donderdagmorgen om 09.15 uur met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne.

Chronologie: Onrust in Oekraïne | Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Alle berichten over Oekraïne