De rijke Oekraïense zakenman Dmitro Firtasj is door de Oostenrijkse politie gearresteerd in Wenen. Dat meldden Oostenrijkse regeringsbronnen donderdag. 

 Dat meldden Oostenrijkse regeringsbronnen donderdag. De Amerikaanse politiedienst FBI had om zijn aanhouding gevraagd. Hij wordt verdacht van onder meer omkoping.

De 48-jarige Firtasj werd woensdagavond aangehouden. Firtasj is een van de rijkste mensen van Oekraïne. Hij zou nauwe banden hebben met Rusland.

Door zijn belangen in de gassector, chemische industrie, media en banken heeft hij veel invloed. Dat was vooral het geval tijdens het bewind van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Naar de oligarch liep al sinds 2006 een onderzoek, volgens de FBI.

Machtswisseling

Sinds de machtswisseling in Oekraïne hebben westerse landen ook op andere manieren actie ondernomen tegen vermogende Oekraïners. Justitie in Nederland legde vorige week donderdag beslag op ,,meerdere honderden miljoenen'' aan verdachte Oekraïense tegoeden.

Het ging daarbij om geld dat is gelinkt aan bv's van mensen die op een lijst van de Europese Unie staan met 18 Oekraïners die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kon toen niet zeggen of er ook tegoeden bij zijn van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of diens zoon Aleksander, die twee vennootschappen in Nederland heeft.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne