De gevallen Oekraïense president Viktor Janoekovitsj legt dinsdag opnieuw een verklaring af. 

Dat heeft het Russische persbureau Interfax maandag gemeld op gezag van een bron rond Janoekovitsj.

Rusland beschouwt hem nog steeds als de wettige president van het land, waar op de Krim zondag een referendum plaatsvindt over aansluiting bij Rusland.

Janoekovitsj legt zijn verklaring af in de Zuid-Russische stad Rostov-aan-de-Don. Anderhalve week geleden gaf hij daar ook al een persconferentie, waarin hij zei te willen blijven vechten voor zijn land en hard uithaalde naar de nieuwe machthebbers en naar het Westen. Waarover zijn verklaring dit keer gaat, werd niet bekendgemaakt.

Geen macht

De Russische president Vladimir Poetin beschouwt Janoekovitsj nog steeds als de wettig gekozen president van Oekraïne. Tegelijkertijd erkent hij dat de gevluchte president feitelijk geen macht meer heeft en dat zijn rol is uitgespeeld. Door de machtswisseling in Kiev te duiden als revolutie, ziet Poetin zich niet langer gehouden aan afspraken met het land.

De Russen hebben de afgelopen week hun militaire greep op de Krim verstevigd, ook al blijven ze officieel ontkennen dat de militairen die er strategische posities hebben ingenomen Russen zijn. Het parlement op de Krim besloot vrijdag lid te worden van de Russische Federatie. De bevolking mag zich daar zondag nog eens over uitspreken.

De Oekraïense regering in Kiev betwist de geldigheid van zo'n referendum en beschouwt het schiereiland, waar de meerderheid van de bevolking etnisch Russisch is, als zijn grondgebied.

Alle berichten over Oekraïne