De politie in de Oekraïense stad Donetsk heeft de man die zichzelf tot gouverneur van de regio had uitgeroepen, Pavel Goebarev, donderdag gearresteerd. 

Hij werd werd samen met circa 70 pro-Russische betogers gearresteerd, volgens meldingen van de plaatselijke politie.

De zakenman Goebarev had als 'nieuwe gouverneur' de leiding opgeëist over politie en veiligheidstroepen nadat de pro-Russiche president Viktor Janoekovitsj 22 februari werd verdreven uit de hoofdstad Kiev.

Ordetroepen hebben donderdag opnieuw het regeringshoofdkwartier in Donetsk, circa 575 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev, ingenomen en de Oekraïense vlag gehesen.

Pro-Russische betogers waren er vroeg in de morgen teruggekeerd en hadden daarbij de Russische driekleur op het pand gehesen. Ze deden dat ook al het begin van deze week en verlieten pas woensdag het gebouw nadat de politie had gezegd dat er bommen zouden zijn gelegd.

Voor- en tegenstanders van de nieuwe machthebbers in Kiev raken slaags in de stad, waar Janoekovits in 1996 zijn thuisbasis had en in 1996 zijn politieke loopbaan begon. Het oosten en zuiden van Oekraïne is overwegend Russisch-talig.

Er heerst grote afkeer van de nieuwe machthebbers in Kiev onder wie veel extreemrechtse Oekraïense nationalisten die buitenlandse, vooral Russische, invloeden willen uitbannen.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne