Tientallen pro-Russische betogers in het oosten van Oekraïne zijn dinsdag de straat opgegaan om te protesteren tegen wat zij de 'bandieten in Kiev' noemen. 

Het protest vond plaats in de stad Sevastopol in de Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee dat vroeger bij Rusland hoorde en nog steeds meer op heeft met de machtige oosterbuur dan met het westen van Oekraïne.

Sommige betogers zeiden zich te willen afscheiden van de rest van het land.

Op een gebouw van het stadsbestuur van Sevastopol prijkte dinsdag een Russische vlag. Een dag eerder hadden betogers de Oekraïense vlag neergehaald en Rusland gesmeekt hen te beschermen tegen de nieuwe autoriteiten in de hoofdstad Kiev, wier aanhangers vorige week president Viktor Janoekovitsj verdreven.

Fascisten

"Bandieten zijn aan de macht gekomen", zei een van de betogers in Sevastopol. "Ik ben klaar om de wapenen op te nemen en de strijd aan te binden met de fascisten die de macht hebben gegrepen in Kiev."

Het was de derde dag op rij dat er in de Krim werd geprotesteerd tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. "Alleen Rusland kan de Krim beschermen", zei een andere betoger. "Ik hoop dat het gaat zoals met Ossetië." Dat was een verwijzing naar het kortstondige conflict tussen Rusland en Georgië in 2008, waarbij Rusland de opstandige provincies Zuid-Ossetië en Abchazië hielp zich af te scheiden van Georgië.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne