In Oekraïne kunnen kandidaten zich melden voor de presidentsverkiezingen van 25 mei. Er heeft zich voor zover bekend nog geen persoon voor de post gemeld. 

Kandidaten hebben tot 30 maart de tijd zich in te schrijven om Viktor Janoekovitsj op te volgen. Daarvoor moet de kandidaat wel 200.000 euro overhandigen als een soort onderpand.

Ook het vormen van een nieuwe, voorlopige, regering wil nog niet lukken. De formatie is tot donderdag uitgesteld, zo meldt interim-president Toertrsjinov dinsdag. De beslissing zou eigen dinsdag gemaakt worden.

Het parlement komt voor de beslissing bijeen. Gezien het dreigend bankroet van Oekraïne is haast geboden, denken politici en diplomaten in Kiev.

Impopulair

De nieuwe premier moet met geldschieters onderhandelen en zal impopulaire maatregelen moeten nemen om noodkredieten te krijgen. Deze politiek ondankbare taak zou kunnen worden uitgevoerd door de ex-minister en voormalig topman bij de centrale bank, Arseni Jatsenjoek. Hij is van de partij Vaderland van Joelia Timosjenko.

Zij is de aartsrivaal van Janoekovitsj en geldt als de belangrijkste kanshebber voor het presidentschap.

Afgelopen weekend viel de regering van president Viktor Janoekovitsj na maanden van gewelddadige straatprotesten. Janoekovitsj is spoorloos. 

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne