Het is belangrijk dat Oekraïne in de huidige crisis verenigd blijft. Dat heeft de voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov in de Verenigde Arabische Emiraten gezegd.

In het oosten van Oekraïne wonen veel etnische Russen die voor meer samenwerking met Moskou zijn, terwijl het westen van het land op meer samenwerking met Europa aanstuurt.

Volgens Gorbatsjov hebben de Oekraïners een 'gedeelde geschiedenis' en moeten ze niet door druk van Rusland, de Europese Unie of de Verenigde Staten verdeeld raken.

Zondag zei Gorbatsjov dat de crisis in Oekraïne voortkomt uit het onvermogen van de regering om democratisch te handelen. Volgens hem is de oorzaak van de onrust in Oekraïne de "onderbreking van de perestrojka", verwijzend naar zijn hervormingsbeleid, en van het democratische proces in het land.

De 82-jarige Gorbatsjov was de laatste Sovjet-leider en zijn hervormingen leidden uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie. In 1990 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In het huidige Rusland heeft hij echter weinig invloed.