AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil de actievoerders van Occupy op het Beursplein niet te veel onder druk zetten om hun kamp op te breken.

Dan zullen ze namelijk juist minder snel vertrekken. ''Dus het gesprek moet wel met enige tact gevoerd worden'', zei Van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

Zijn opmerking leverde de burgemeester kritiek van collegepartij VVD op. ''Ik vind het gewoon te langzaam en te voorzichtig gaan'', aldus fractievoorzitter Robert Flos. ''Wat ons betreft wordt er een nieuwe deadline gesteld dat het tentenkamp echt weggaat.''

'Eeuwig relaxed'

Ook enkele andere partijen konden zich vinden in de opmerking van de VVD. Jan Paternotte van D66 vroeg zich af ''of de burgemeester er voor eeuwig relaxed in blijft staan''.

Van der Laan benadrukte wel dat er wat hem betreft sprake is van ''een eindige situatie''. Ook gaat hij de actievoerders erop aanspreken dat ze zonder vergunning een container hebben neergezet. Daar staan hun kostbare spullen in.

Twee personen

De Occupybeweging streek half oktober neer op het Beursplein. Aanvankelijk bezette zij het het hele plein. Later moesten de actievoerders hun kamp van de burgemeester flink inkrimpen en mochten er 's nachts nog maar vier personen overnachten.

Nu stelt de beweging niet meer veel voor. 's Nachts slapen er nog maar een of twee personen. Er zijn volgens Van der Laan ook ''niet zo heel veel'' demonstraties of soortgelijke activiteiten.

Alle berichten over Occupy in ons nieuwsdossier