Banken wereldwijd hebben wat betreft schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit achter de rug. In totaal hebben zij 56 miljard dollar (46 miljard euro) aan boetes en schadevergoedingen betaald.

Het bedrag komt overeen met het bruto binnenlands product (bbp) van een land als Kroatië. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Veruit de grootste schikking was die van Bank of America met de Amerikaanse autoriteiten over misleiding van beleggers in op rommelhypotheken gebaseerde producten.

Die kwestie, die nog stamde uit de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 huishield op de financiële markten in Verenigde Staten, kostte de bank een recordbedrag van 16,7 miljard dollar.

Manipulatie

Ook in een recenter schandaal moest Bank of America diep in de buidel tasten, net als de branchegenoten JPMorgan Chase, Citigroup, UBS, HSBC en Royal Bank of Scotland.

Toezichthouders in de VS, Groot-Brittannië en Zwitserland legden de banken boetes op van in totaal 4,3 miljard dollar wegens manipulatie van wisselkoersen.

De Franse bank BNP Paribas kwam in mei een schikking overeen ter waarde van 8,9 miljard dollar met justitie in de VS. De bank werd zo gestraft voor het schenden van Amerikaanse handelssancties tegen Sudan, Iran en Cuba.