Verkopers van winterbanden zetten alles op alles om te voorkomen dat automobilisten de zachte winter van vorig seizoen aangrijpen om dit jaar hun banden niet te verwisselen. 

De branche voert via onder meer radiospotjes al druk campagne om de eigen markt voor komende maanden veilig te stellen.

''Het zou kunnen dat mensen denken: het viel afgelopen winter ook wel mee. Ik kan best doorrijden op mijn zomerbanden'', zei Edwin Brinksma, manager bij bedrijfstakorganisatie VACO, dinsdag.

Maar dat is volgens hem onverstandig. Ook al ligt het kwik midden op de dag boven de 7 graden, in de ochtend- en avondspits kan het ook in een wat minder strenge winter toch bar koud zijn, waarschuwt hij.

Duitse regelgeving

De vraag naar winterrubber daalt al een aantal jaar. De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 nog een piek, nadat Duitsland de regelgeving had aangescherpt.

Toen vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank. Sindsdien is de verkoop stapsgewijs teruggelopen tot ongeveer 1,1 miljoen banden vorige winter. Dat aantal hoopt de branche deze winter te evenaren.

Bandenverkopers verwachten komende jaren eigenlijk geen groei meer in de markt.

''We zitten nu op een punt dat 1 op de 3 automobilisten bewust heeft gekozen voor winterbanden. In een land waar geen wettelijke verplichting hiervoor bestaat is dat eigenlijk al best uniek'', stelt Brinksma.

Vervangingsvraag

De verkopen drijven nu vooral op vervangingsvraag. Banden die een paar jaar geleden zijn geplaatst, zijn inmiddels versleten en moeten worden vervangen.

Alleen een zeer strenge winter of nieuwe regelgeving zou de vraag naar winterbanden nog wat kunnen stuwen, schat Brinksma.

In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wel verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het woord 'winterband' eigenlijk onterecht het beeld geeft dat die banden alleen handig zijn bij sneeuw en ijs.

Ook bij regenachtig weer en warmere temperaturen, zoals nu het geval is, zorgen deze banden voor meer grip en een kortere remweg. Dat mag volgens VVN best wat meer worden benadrukt.