De Chinese economie, de tweede van de wereld, is in het derde kwartaal met 7,3 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. 

Dat is de traagste groei sinds het eerste kwartaal van 2009. Dat blijkt uit cijfers die het Chinese bureau voor de statistiek dinsdag bekendmaakte.

In de voorgaande periode ging de Chinese economie nog met 7,5 procent vooruit. De groei in het afgelopen kwartaal valt wel iets sterker uit dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een economische vooruitgang met 7,2 procent.

De Chinese overheid voorspelt voor heel dit jaar een groei met 7,5 procent. De Chinese premier Li Keqiang liet onlangs weten die groeiambitie waar te willen maken, ondanks de economische tegenwind en de geopolitieke spanningen in de wereld. Maar als de groei iets lager uitvalt, kan China dat wel hebben, zei Li.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat China dit jaar een groei zal laten zien van 7,4 procent en in 2015 met 7,1 procent zal groeien, de traagste expansie sinds 1990.

Stimuleringsmaatregelen 

De minder sterke groei kan de Chinese overheid er mogelijk toe bewegen meer stimuleringsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de economie te sterk afzwakt. China heeft onder meer te kampen met een afkoelende vastgoedmarkt.

Verder bleek dinsdag dat de productie in de omvangrijke Chinese industrie in september met 8 procent is toegenomen op jaarbasis. In augustus klom de industriële productie van China nog met 6,9 procent, de kleinste stijging in meer dan 5 jaar.

De detailhandelsverkopen in China gingen vorige maand met 11,6 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder, na een toename met 11,9 procent in augustus.