De koersdalingen die de afgelopen dagen Europese beurzen teisteren, zijn niets meer dan het gevolg van een financiële correctie.

Dat zegt Bob Homan, hoofd Investment Office bij ING, donderdag in een gesprek met NU.nl.

"Als de financiële markten oplopen is het wachten op een correctie. Een echte aanwijsbare reden daarvoor is er nu niet", zegt Homan.

In augustus waren die redenen er volgens hem wel met de steeds verder oprukkende IS-strijders en de onrust in het oosten van Oekraïne. Die gevaren zijn er nog steeds, maar niet zo acuut als twee maanden geleden, zegt Homan.

"Dit is een gezonde, tussentijdse correctie. Ik ben eerlijk gezegd blij dat we die nu hebben zodat er niet nog meer lucht in de koersen wordt geblazen. Veel beleggers denken: ik pak nu mijn winst. Dat heeft een zelfversterkend effect op de financiële markten."

Rust

Wanneer de negatieve factoren wereldwijd wat stabiliseren, worden de financiële markten daar volgens de beleggingsexpert ook rustiger van. "Ik zie het niet gebeuren dat de Ebola-uitbraak en de strijd tegen IS invloed hebben op economie."

De economische groei valt in Europa wel wat tegen. Vooral de Duitse motor, waar de economie in tijden van crisis altijd goed presteerde, hapert.

Homan: "Ik denk wel dat de Duitse economie wat afgezwakt is, dat land heeft last van de onrust in Oekraïne en de handelssancties met Rusland. Maar ook daar zeg ik: dit kwam niet onverwachts. De Duitse economie kent weer een normale groei nadat zij het erg goed deden tijdens de crisis."

Positief

Sommige bewegingen op de markt kunnen zelfs een positief effect hebben. De dalende olieprijzen en de lage inflatie hoeven wat Homan betreft helemaal geen negatieve invloed te hebben. "De koopkracht van consumenten zal er alleen maar door stijgen. Dat geldt ook voor de lage koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dat is goed voor de Europese export."

De huidige onrust heeft in de ogen van de ING-bankier dan ook geen gevolgen voor Nederland. "Je moet alleen oppassen dat de financiële correctie niet overslaat op de consumenten waardoor de consumptie flink kan dalen. Dat zie ik ook niet zo snel gebeuren, daarvoor is er een trigger nodig zoals je die bijvoorbeeld zag op 11 september 2001."

Geen paniek

Op die dag dat de Verenigde Staten werden aangevallen door terroristen, raakten mensen volledig het vertrouwen in de economie kwijt, terwijl we al op de rand van laagconjunctuur stonden. Bedrijven zaten diep in de schulden, vooral ICT-ondernemingen hadden het moeilijk vanwege de internetbubble.

Homan: "Er is nu geen enkele reden tot paniek."