Het gemiddelde prijspeil in Spanje en Italië is in september opnieuw gedaald. 

Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Europese inflatie, die Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

In Spanje zakte het prijspeil vorige maand met 0,3 procent op jaarbasis. In Italië waren consumptiegoederen gemiddeld 0,1 procent goedkoper dan in september vorig jaar. In Spanje gingen de prijzen daarmee voor de derde achtereenvolgende maand omlaag, in Italië was het de tweede maand op rij met een negatieve inflatie.

In de hele eurozone zakte de inflatie in september zoals eerder gemeld naar 0,3 procent. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2009. De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de bestedingen en het duurder maakt om schulden af te lossen.

In Griekenland is al ruim een jaar sprake van deflatie. In september zakten de prijzen er met ruim 1 procent. In de afgelopen 12 maanden bedroeg de afname gemiddeld 1,5 procent per maand.

De inflatie in de eurozone werd vorige maand opgekrikt door Duitsland, waar het leven 0,8 procent duurder werd. De Nederlandse inflatie bedroeg volgens de Europese meetmethode 0,6 procent. De hoogste geldontwaarding werd gemeten in Finland en Oostenrijk, waar prijzen met circa 1,5 procent stegen.