De FIOD heeft woensdagochtend zes mensen aangehouden in een onderzoek naar misbruik van DigiD-accounts.

Dat is donderdag bekendgemaakt. Er zouden zo'n 180 DigiD's zijn misbruikt om bijvoorbeeld AOW-uitkeringen aan te vragen.

Volgens de FIOD heeft de fraude rond de 50.000 euro opgeleverd. Dat is volgens de opsporingsdienst nog "relatief beperkt", omdat overheidsdiensten snel ingrepen.

Een 23-jarige vrouw en 25-jarige man uit Roosendaal worden verdacht van phishing, via e-mail of telefoon. Vooral ouderen zouden zijn getroffen door het tweetal. Het DigiD-systeem zelf is niet lek, zo benadrukt de FIOD.

Vijfduizend accounts

Naast de inwoners van Roosendaal zijn ook nog vier 'geldezels' aangehouden. Het geld dat met de fraude werd verkregen werd op hun rekeningen gestort en vervolgens direct contant opgenomen. In totaal vonden de onderzoekers zeventig verdachte rekeningnummers, die inmiddels zijn geblokkeerd.

In totaal zijn rond de vijfduizend DigiD-accounts buitgemaakt, al ligt het aantal daadwerkelijk misbruikte accounts dus lager. 

Mensen wiens DigiD is misbruikt zijn schadeloos gesteld. Alle vijfduizend getroffen DigiD-accounts zijn inmiddels helemaal verwijderd. Slachtoffers krijgen een brief.