De situatie op de Europese markten is niet zo erg als de op sommige plekken stevig dalende koersen doen vermoeden.

Dat zegt Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, woensdag in een gesprek met NU.nl.

De aandelenkoersen in Europa laten rode cijfers zien. De financiële wereld kijkt vooral naar Griekenland waar de hoofdindex in een vrije val lijkt te zijn beland. De Amsterdamse AEX-index stond om 16.00 uur ruim 3 procent in de min.

"De Europese economie oogt slecht. Ik zeg nadrukkelijk oogt, want de onderliggende cijfers zijn niet zo slecht", zegt Steinebach.

De beleggingsstrateeg wijst naar de cijfers uit Duitsland. In augustus daalde de industriële productie met meer dan 4 procent, de sterkste daling in vijf jaar. Ook kwamen er in dezelfde maand flink minder orders binnen, vooral uit het buitenland.

Relativeren

Maar Steinebach relativeert deze daling enigszins. "Die slechte cijfers zijn naar mijn mening te wijten aan een andere vakantieplanning in Duitsland. Door nieuwe regels nemen bijna alle Duitsers in augustus vakantie op, er zijn dan dus veel minder mensen aan het werk. Ik durf daarom wel te stellen dat september een ontzettende goede maand wordt ten opzichte van augustus."

Er zijn wel aanwijzingen dat de Europese economie ook daadwerkelijk hapert. Steinebach verwijst naar de onrust in het oosten van Oekraïne en de uitspraken die vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden gedaan over Europa en Griekenland in het bijzonder.

Doemdenken

Vertegenwoordigers van het IMF stelden vorige week dat het Zuid-Europese land financieel nog niet helemaal op eigen benen kan staan. De situatie blijft kwetsbaar, zei Poul Thomsen, IMF-directeur van de Europadivisie.

Christine Lagarde, president van het IMF, zei dat de kans op een nieuwe recessie in de eurozone de afgelopen maanden gegroeid is tot circa 40 procent. 

"Doemdenken" betitelt Steinebach die uitspraken. Hij noemt de nervositeit op de financiële markten een gevolg van de gebeurtenissen rondom de IMF-bevindingen en de Duitse cijfers.