ASML is er in het derde kwartaal niet in geslaagd de eigen verwachtingen helemaal waar te maken. De chipmachinefabrikant zag de levering van een aantal systemen uitgesteld worden naar het vierde kwartaal, waardoor de omzet wat lager uitviel dan eerder was voorspeld.

Desondanks liet de onderneming weten op koers te liggen om haar jaardoelstellingen te halen.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg 1,3 miljard euro, ongeveer net zo veel als een jaar eerder. Afgelopen zomer dacht ASML nog 1,4 miljard euro aan opbrengsten te behalen.

Onder de streep hield het bedrijf 244 miljoen euro over, tegen 193 miljoen euro in het derde kwartaal van 2013. De brutomarge kwam uit op 43,7 procent, wat hoger is dan vooraf was voorspeld.

Orders

ASML voorziet een omzet van opnieuw 1,3 miljard euro in het vierde kwartaal, waarmee de jaaromzet zou uitkomen op ten minste 5,6 miljard euro. Bestuursvoorzitter Peter Wennink verwacht daarnaast een ''solide begin'' van 2015.

De onderneming kan in de eerste jaarhelft profiteren van een sterke orderportefeuille op het gebied van geheugenchips, aldus de topman.

In de omzet over het vierde kwartaal zijn zoals aangekondigd twee zogenoemde EUV-systemen opgenomen, in het vierde kwartaal volgt er nog een.

Nieuwste technologie

EUV (extreme ultraviolet) is de nieuwste technologie die ASML toepast in zijn machines om elektronische schakelingen op plakken (wafers) halfgeleidermateriaal te etsen, een van de eerste stappen in het productieproces van chips.

De ontwikkeling van EUV wordt nauwlettend door analisten gevolgd. Tot dusver bleef het productietempo van de geleverde machines achter bij de verwachtingen. Het afgelopen kwartaal is op dat terrein evenwel ''goede voortgang'' geboekt, stelt het bedrijf.

De zeer geavanceerde technologie brengt hoge aanloopkosten met zich mee, maar biedt ook grote groeimogelijkheden omdat klanten er nog kleinere en krachtigere chips mee kunnen produceren.

Compensatie

De iets tegenvallende omzet van ASML in het derde kwartaal wordt gecompenseerd door een beter dan verwachte brutomarge en positieve vooruitzichten die het bedrijf gaf voor de eerste helft van 2015. Dat zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen woensdag in een reactie.

''Ik denk dat de markt dit positief oppakt'', aldus de marktvorser.

Versteeg wees erop dat ASML ondanks de gemiste omzetdoelstelling zijn prognose voor heel 2014 herhaalde. Het bedrijf gaat uit van een totaal van 5,6 miljard euro aan opbrengsten.

''Als ik de omzet over de eerste 9 maanden en de voorspelling voor het vierde kwartaal bij elkaar optel, kom ik al op bijna 5,7 miljard uit, dus dat gaan ze wel halen'', zei hij.

'Positief'

De resultaten over het derde kwartaal zijn volgens Versteeg eigenlijk niet zo belangrijk. ''Het gaat om volgend jaar, en het is positief dat ze daar nu al wat over hebben gezegd.'' ASML voorziet een goede eerste jaarhelft voor wat geheugenchips betreft, maar is nog wat voorzichtiger over de markt voor processoren.

Verder merkt Versteeg op dat ASML met in ieder geval één klant in gesprek is om EUV-technologie in te zetten voor de productie van chips met een omvang van 10 nanometer. ''Daar was wel wat twijfel over in de markt'', zei hij.

Er werd volgens de analist rekening mee gehouden dat ASML zijn nieuwste technologie klaar zou stomen voor productie op 7 nanometer, en de stap van 10 nanometer zou overslaan.