De detailhandelsverkopen in Duitsland zijn in augustus met 2,5 procent toegenomen in vergelijking met de voorgaande maand. 

Dat liet het Duitse federale statistiekbureau dinsdag weten.

Volgens het statistiekbureau gaat het om de sterkste verkooptoename sinds juni 2011. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de winkelverkopen in de grootste economie van Europa met 0,5 procent zouden stijgen. In juli gingen de detailhandelsverkopen nog met 1,4 procent omlaag.

Op jaarbasis lagen de verkopen van Duitse winkeliers 0,1 procent hoger. In juli klommen de verkopen met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De forse toename van de winkelverkopen is goed nieuws voor de Duitse economie die onder flinke druk staat door de economische zwakte in Europa, de onrust rond Oekraïne en de sancties tegen Rusland. De stijgende binnenlandse bestedingen kunnen de Duitse economie een impuls geven.

Werklozen

Het statistiekbureau maakte verder bekend dat het aantal werklozen in Duitsland in september is gestegen met 12.000, in vergelijking met een maand eerder. 

Economen hadden gemiddeld juist verwacht dat het aantal werklozen met 2000 zou afnemen. Het arbeidsbureau telde in september 2,92 miljoen werklozen in de grootste economie van Europa.

Het werkloosheidspercentage bleef onveranderd op 6,7 procent van de Duitse beroepsbevolking, conform de gemiddelde verwachting van economen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Volgens het arbeidsbureau ging het aantal werklozen in het westen van Duitsland met 13.000 omhoog, terwijl in het oosten van het land het aantal werklozen met 1000 afnam.

ING-econoom Carsten Brzeski geeft in een reactie aan dat de Duitse arbeidsmarkt nog altijd solide is. De goede arbeidsmarkt en de sterke Duitse winkelverkopen in augustus bieden volgens hem hoop dat de Duitse economie in het derde kwartaal weer herstelt van de dip in de voorgaande periode.