De industriële productie in Japan is in augustus flink gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat komt naar voren uit cijfers van de Japanse overheid die dinsdag werden gepubliceerd.

De productie in de industrie van de derde economie van de wereld kromp met 1,5 procent. Economen hadden in doorsnee een groei verwacht met 0,2 procent. In juli nam de industriële productie met 0,4 procent toe.

De overheid maakte dinsdag verder bekend dat de werkloosheid in Japan in augustus is gedaald naar 3,5 procent, van 3,8 procent in juli. Daarmee staat de Japanse werkloosheid op het laagste niveau in circa 17 jaar. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de werkloosheid onveranderd zou blijven.

Shinzo Abe

De detailhandelsverkopen in Japan gingen in augustus met 1,9 procent omhoog op maandbasis. Dit cijfer komt als een positieve verrassing omdat dit aangeeft dat de binnenlandse vraag in Japan inmiddels herstelt van de btw-verhoging in april. Door die btw-verhoging kreeg de Japanse economie een flinke knauw.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft aangegeven de gevolgen van de btw-verhoging voor de economie nauwlettend te volgen, omdat hij dit jaar nog moet beslissen over een nieuwe belastingverhoging.