Vrouwen in een topfunctie moeten niet hun best doen om op mannen te lijken. Ze zouden juist de voordelen van het vrouw-zijn moeten laten zien.

Dat zegt hoofdredacteur van het maandblad Opzij Irene de Bel vrijdag tegen de Volkskrant.

Ze reageert daarmee op de commotie die vrijdag ontstond, nadat uit een interview bleek dat KPN eerder een vrouwenquotum heeft geschrapt. Het bedrijf vond dat de focus op vrouwen ten koste ging van hoger opgeleide allochtone mannen.

Volgens De Bel is het een probleem dat er “bepaalde spelregels gelden in de top van bedrijven en dat alleen de vrouwen die zich daar aan houden die top bereiken." Dat zouden dan alleen de vrouwen zijn die zich als mannen gedragen.  

De hoofdredacteur heeft gemengde gevoelens over een vrouwenquotum. Ze vindt het goed dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap met een wettelijk quotum dreigt. Toch vreest ze voor een negatief effect van zo'n maatregel.

"Ik ben bang dat het beeld ontstaat dat een vrouw alleen op een positie zit omdat ze een vrouw is. Je moet er terughoudend mee zijn." Wat De Bel betreft moet het een “uiterste noodmaatregel” zijn.

KPN gestopt met vrouwenquotum