Bestuursvoorzitter Nienke Meijer van Fontys Hogescholen is Topvrouw van het jaar 2014 geworden.

Donderdagavond kreeg Meijer in Santpoort de onderscheiding van voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Ze liet daarmee de andere deelnemers Sigrid van Aken en Joanne Kellermann achter zich. Van Aken is bestuurslid bij Novamedia en Kellermann is directielid bij De Nederlandsche Bank.

Met een presentatie moesten de drie finalisten proberen de jury overtuigen. Meijer oogstte volgens de juryleden vooral lof met haar "drive en overtuigende leiderschapsstijl".

Volgens juryvoorzitter Verbeet kan de winnares zowel binnen als buiten haar organisatie "een inspirerend voorbeeld zijn voor jonge vrouwen en mannen".

Diversiteit

Meijer vindt het belangrijk dat er zowel mannen als vrouwen aan de bestuurstafel zitten. "Niet alleen mannen in grijze pakken, maar man, vrouw, jong, oud, mensen van verschillende afkomst. We hebben het andere in de ander weer nodig om vooruit te komen", meent ze.

De jury heeft vooral gekeken naar hoezeer de finalisten zich hebben ingezet om diversiteit binnen de eigen organisatie te bevorderen. De juryleden letten daarnaast op durf, ambitie en leiderschapsstijl. Ook weegt mee hoeveel mensen de topvrouw onder zich heeft, hoe zwaar haar functie is en welke resultaten ze heeft geboekt.

Naast Gerdi Verbeet, zaten ook Hans Wijers van AkzoNobel, Gerrit Zalm van ABN Amro en de topvrouwen van vorig jaar en 2012 in de jury.

De stichting achter de prijs wil met de verkiezing "vrouwelijk talent de aandacht geven die het verdient".

Misverstand

"Er bestaat in Nederland nog steeds een hardnekkig misverstand dat er onvoldoende vrouwelijk toptalent beschikbaar is. Met deze jaarlijkse verkiezing, die dit jaar voor de tiende keer is gehouden, wil Stichting Topvrouw van het jaar het tegendeel bewijzen."

De organisatie hoopt dat de gekozen vrouwen een rolmodel zijn voor andere vrouwen. De prijs wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt