De Amerikaanse zakenman Sol Trujillo zoekt medestanders voor een gedeeltelijk bod op het Italiaanse telefoniebedrijf Telecom Italia. 

De zakenman wil daarvoor tot 7,5 miljard euro aan financiering bijeenbrengen, meldt persbureau Bloomberg donderdag op gezag van welingelichte bronnen.

Het genoemde bedrag zou overeenkomen met bijna de helft van de huidige marktwaarde van Telecom Italia. Trujillo's plan zou al de belangstelling hebben gewekt van een aantal investeerders, waaronder de staatsinvesteringsmaatschappijen van Qatar en Abu Dhabi.

De 62-jarige Amerikaan met Mexicaanse roots is geen onbekende in de Europese telecombranche. Hij leidde kortstondig het Franse telefoniebedrijf Orange. Toen dat in 2005 werd overgenomen door France Télécom, vertrok Trujillo naar Australië waar hij tot 2009 de hoogste baas was bij telecomprovider Telstra.

Koersontwikkeling

Aan zijn tijd in Australië bewaart Trujilllo geen al te goede herinneringen. De koersontwikkeling van Telstra viel tegen, mede door de financieel-economische crisis, en de buitenlandse topman fungeerde als kop-van-jut voor de Australische pers. Terugkijkend noemde hij Australië in een gesprek met de BBC ''een racistisch en achterlijk land''.

Over een mogelijke investering in Telecom Italia wil Trujillo vooralsnog niet praten. Hij zou eerst de financiering rond willen hebben, en zekerheid dat de Italiaanse regering een eventueel bod niet zal blokkeren, voordat hij het bestuur van het telecombedrijf benadert.