Werkzoekenden kunnen voortaan een hogere vergoeding voor een opleiding krijgen. Daarmee kunnen ze de kans op een baan vergroten

Dat meldt UWV Werkbedrijf dinsdag.

De maximale vergoeding is verhoogd van 750 euro naar 1.000 euro per persoon. Daarnaast mogen werklozen al vanaf hun vijftigste gebruikmaken van deze subsidie. Tot voor kort kwamen alleen 55-plussers daarvoor in aanmerking.

Verder kan een werkzoekende ook een scholingsvoucher aanvragen om daarmee een ervaringscertificaat te behalen. Zulke certificaten maken het voor een werkgever makkelijker om te herkennen wat een sollicitant kan. Het scholingsgeld mag ook gebruikt worden voor een opleiding die iemand op zelfstandig ondernemerschap voorbereidt.

Sinds afgelopen juli mochten 50-plussers in de WW al meedoen met netwerktrainingen van UWV. Binnen deze training leren deelnemers netwerken, solliciteren en presenteren.

Uitgebreid

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte afgelopen juli bekend 34 miljoen euro extra vrij te maken om werkzoekenden vanaf vijftig jaar te ondersteunen. Omdat de positie van deze leeftijdsgroep nauwelijks afwijkt van werkloze 55-plussers, heeft de minister de aanpak uitgebreid.

Vorig jaar stelde het kabinet al 67 miljoen euro aan het UWV beschikbaar om de werkloosheid onder 55-plussers aan te pakken.