De Ierse overheid moet aan het strakke fiscale beleid vasthouden en zich niet tot het vieren van de teugels laten verleiden omdat de economie in het land in de lift zit. 

Die waarschuwing gaf de Ierse fiscale waakhond maandag af, meldt de Financial Times.

De Irish Fiscal Advisory Council (IFAC) probeert met de waarschuwing de Ierse euforie over recente cijfers wat te temperen. De economie in Ierland groeide in het tweede kwartaal met 7,7 procent op jaarbasis, een veelvoud van de gemiddelde groei in de eurozone.

De overheid staat onder druk van vakbonden en werkgevers om de strenge bezuinigingen die al zes jaar wordt doorgevoerd in de begroting van komend jaar te beëindigen.

Doelstellingen 

De overheid moet zich er volgens de waakhond echter voor blijven inspannen dat het de begrotingsdoelstellingen voor de middellange termijn haalt.

Ierland geeft nog altijd zeven miljard euro meer uit dan er binnenkomt en de schuldenlast van het land omvat 120 procent van het bruto binnenlands product. De fiscale positie van Ierland is nog te zwak om nu van koers veranderen, vindt de raad.

De IFAC wil dat Ierland hervormingen doorvoert die het eerder aan onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had beloofd. Ierland kreeg tot eind vorig jaar een Europees steunpakket van 67 miljard euro om de economie er weer bovenop te helpen, op voorwaarde dat het land drastisch hervormde.