Omdat er te veel mensen worden opgeleid tot piloot, blijft er veel werkloosheid in deze branche.

Dit zei Otjan de Bruijn, bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), maandag tegen BNR Nieuwsradio.

Op dit moment kunnen twaalfhonderd piloten niet aan een baan in de luchtvaart komen. Hun studieschuld ligt vaak ongeveer op 150.000 euro.

Volgens De Bruijn zijn er te veel vliegscholen die te veel mensen opleiden. Daarnaast ziet hij dat de financierende partijen, met name ABN AMRO, een grote rol spelen.

Leningen

"Ze zijn veel te lang doorgegaan met het verstrekken van te veel leningen in de afgelopen zeven jaar. Zonder dat ze zich afvroegen of deze mensen ooit aan een baan konden komen die ze ook in staat stelt deze zware financiële druk te dragen."

Daarnaast maken de vliegopleidingen de toekomst vaak mooier dan dat deze in werkelijkheid is. "Door de scholen is een bepaald beeld geschetst waarbij verhalen van Boeing en Airbus worden aangehaald en over toekomstige tekorten van vliegers wordt gesproken."

Veel van dit soort banen waarnaar verwezen wordt, zijn in landen waar helemaal geen buitenlandse vliegers worden toegestaan, vertelt De Bruijn.

Nazorgtraject

Daarnaast is er volgens hem een groot verschil tussen de scholen. "Vooral in een succesvol nazorgtraject waarbij scholen kunnen bemiddelen tussen de afgestudeerde vlieger en een baan zit verschil."

Eerder vertelde Steven Verhagen, voorzitter van de VNV, al aan NU.nl dat er te veel mensen worden opgeleid. "Er zijn grote vraagtekens te zetten bij meerdere opleidingen, met name in de nazorg. Maar de leerling tekent natuurlijk wel zelf voor zijn opleiding. Het komt er meer op neer; bezint eer ge begint. Dat willen we uitdragen, zodat je als piloot niet achteraf langs kunt komen met die 150.000 euro schuld."

De uitspraak van Verhagen werd toen tegengesproken door drie pilotenscholen. Zij meldden dat er juist een tekort aan kennis dreigt te ontstaan. Wel gaven ze toe dat er binnen de landgrenzen niet veel werk is voor piloten. Daartegenover stelden ze dat de vraag vanuit andere Europese landen en daarbuiten "met de dag groter" wordt.