Sollicitanten worden vaker en sneller beantwoord door bedrijven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Digitaal-Werven. Voor het onderzoek hebben 'mysterie-sollicitanten' bij meer dan vierhonderd bedrijven gesolliciteerd.

Sollicitaties werden dit jaar minder genegeerd dan eerdere jaren. In 2014 reageerde 15 procent van de bedrijven niet op een sollicitatie. Vorig jaar lag dat percentage nog op 18 procent.

Tussen 2010 en 2012 negeerde ongeveer een kwart van de bedrijven een werkzoekende.

Ook werden reacties sneller inhoudelijk beantwoord. Ruim de helft (55 procent) van de bedrijven deed dit in een week tijd. Vorig jaar ging het nog om 51 procent.

Zo'n 13 procent deed er één tot twee weken over en 17 procent langer dan veertien dagen. De rest (15 procent) stuurde geen enkele reactie terug.

Vertrouwen

Volgens Digitaal-Werven betekent dit dat sollicitanten steeds beter behandeld worden. En dat is extra opvallend, omdat er nu gemiddeld meer mensen op dezelfde vacature reageren.

"Natuurlijk is 15 procent onbeantwoorde sollicitaties nog steeds onacceptabel hoog, maar het feit dat dit 10 procentpunt minder is dan twee jaar geleden, geeft vertrouwen", laat de organisatie weten.

In het onderzoek zijn geen bemiddelingsbureaus en uitzendbureaus opgenomen. Het ging zowel om gerichte als open sollicitaties in de zomermaanden van 2014.