Vier jonge Amsterdamse ondernemers organiseren een tomatengevecht op de Dam om te protesteren tegen de Russische boycot van Nederlandse groente en fruit.

Maximaal tweeduizend deelnemers mogen elkaar zondagmiddag 14 september tegen betaling een uur lang met tomaten bekogelen.

"Wij willen de gedupeerde telers steunen door aandacht te vragen voor hun situatie en hun tomaten af te nemen voor een goede prijs", zegt mede-organisator Joep Verbunt tegen NU.nl.

Het geld voor deelname wordt gebruikt om de tomaten in te kopen en het evenement te bekostigen. De ondernemers gebruiken voor het gevecht alleen tomaten die voor consumptie zijn afgekeurd, die ze inkopen tegen de marktconforme prijs van voor de boycot. 

Prijs

Volgens de ondernemer fluctueert de prijs voor goede tomaten tussen 0,15 en 2,40 euro per kilogram. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de organisatiekosten verwacht hij de boeren zo’n 0,50 euro per kilo ongeschikte tomaten te kunnen bieden. 

Normaal gesproken moeten boeren 10 euro per kilo betalen om van niet-geschikte tomaten af te komen. Nu krijgen ze er toch wat geld voor. Ze verwachten zo'n 120.000 tomaten van de telers te kunnen inkopen. Dat komt neer op tienduizend kilo. Van telers krijgen de organisatoren positieve reacties.

Doel

De initiatiefnemer erkent dat het een druppel op de groeiende plaat is, maar vindt het vooral belangrijk om consumenten bewust te maken van de gevolgen van de boycot.

"Als we een leuk statement kunnen maken waar mensen plezier aan beleven, boeren toch wat geld voor hun tomaten kunnen krijgen en we wat bewustzijn creëren, dan is ons doel al bereikt."

Pulp

De gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven voor de protestactie, verklaart een woordvoerder. "We hebben afgesproken dat ze de pulp na afloop opruimen en ze nemen maatregelen om te voorkomen dat omliggende gebouwen, dagjesmensen en toeristen worden geraakt." 

"Ik denk dat het wel een smerige boel gaat worden", zegt ondernemer Verbunt lachend. Maar hij benadrukt dat het goed schoon te maken is. Amsterdamse ambtenaren hebben het daadwerkelijk met een zak tomaten op de Dam getest.

Het blijkt niet schadelijk te zijn voor de straatstenen. Sterker nog, de tomaten zouden zelfs een reinigende werking hebben.

Over uitglijdende tomatengooiers en de veiligheid maakt de organisator zich geen zorgen. "We vragen deelnemers voorzichtig te doen." Bovendien zijn er EHBO’ers en beveiligers aanwezig.

De organisatoren zetten grote hekken rond de plek waar het moet plaatsvinden. Het idee is afgeleid van het tomatengevecht La Tomatina, dat elk jaar in het Spaanse dorp Buñol plaatsvindt.

Sancties

Rusland bant voedselproducten uit de 28 landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Dat is vermoedelijk een vergeldingsactie voor de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland, vanwege de onrust in Oost-Oekraïne.

Het Westen wil met de zwaarste fase van sancties Rusland dwingen om een andere koers te varen ten aanzien van hun beleid in Oost-Oekraïne.

Jumbo koopt appels in om telers te ondersteunen

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU