De vertragingen bij de twee containerterminals van ECT in Rotterdam van de afgelopen maanden zijn eind deze maand sterk afgenomen. 

Dat bevestigt een woordvoerder van het Rotterdamse havenbedrijf vrijdag na berichtgeving van Nieuwsblad Transport.

De wachttijden zijn veel korter. "De situatie is veel en veel beter", zegt de woordvoerder na gesprekken met de ECT, de feederbedrijven en binnenvaartschippers.

Door de opstoppingen moesten binnenvaartschepen en schepen die binnen de havens containers vervoeren lang wachten op afhandeling. Hierdoor kozen sommige vrachtvervoerders weer voor de weg om hun containers de haven uit te krijgen.

Oorzaak

Waarom de situatie is verbeterd is niet precies te vast te stellen volgens de zegsman. Dat komt doordat de precieze oorzaak ook niet duidelijk was. In ieder geval speelt mee dat de ECT klaar is met de vernieuwing van containerkranen. De andere oorzaken - de steeds groter wordende containerschepen en het feit dat schepen zich slecht aan hun schema houden - zijn niet verdwenen.

Tegenover Nieuwsblad Transport laat brancheorganisatie CBRB weten nog voorzichtig te zijn, omdat niet zeker is of de verbetering structureel is. "We komen van heel ver, met wachttijden tot zes dagen, en het is nog steeds niet wat het moet zijn", zegt Maira van Helvoirt volgens het vakblad.