Brazilië is in de eerste helft van dit jaar in een economische recessie verzeild geraakt. Dat blijkt uit cijfers die het Braziliaanse statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

De Braziliaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,6 procent, nadat er in de eerste 3 maanden van dit jaar al sprake was van een achteruitgang met 0,2 procent.

De krimp van vorig kwartaal was groter dan verwacht en zorgde ervoor dat Brazilië, met twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp, voldeed aan de meest gangbare definitie van een recessie.

Kredieten

De Braziliaanse regering heeft afgelopen tijd geprobeerd de economie aan te jagen met lagere belastingen, goedkope kredieten en hogere uitgaven aan sociale voorzieningen. Die maatregelen hebben vooralsnog echter weinig effect gehad.

Brazilië wordt samen met China, India en Rusland al jaren geschaard in het rijtje van belangrijkste opkomende economieën. Na een forse groei van 7,5 procent in 2010 is de expansie van de grootste economie van Latijns-Amerika echter flink teruggevallen. Vorig jaar werd een plus van iets meer dan 2 procent gerealiseerd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent voor dit jaar op een groei van 1,8 procent.