De politieke spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen gaan niet voorbij aan luchtvaartmaatschappij Aeroflot. 

Het bedrijf liet donderdag weten in de eerste jaarhelft een flink verlies in de boeken te hebben gezet als gevolg van moeilijke marktomstandigheden en de haperende Russische economie. De Olympische Winterspelen in Sotsji in februari konden dat niet compenseren.

Onder meer de stevige waardedaling van de roebel deed Aeroflot pijn. De operationele kosten liepen daardoor met ruim 15 procent op. Luchtvaartmaatschappijen maken veel van hun kosten, waaronder die van brandstof, in dollars. Daar staat wel tegenover dat inkomsten in vreemde valuta's meer roebels in het laatje brachten.

De omzet groeide met een kleine 10 procent tot 140 miljard roebel (2,9 miljard euro), ook dankzij een hoger aantal vervoerde passagiers. De brutowinst daarentegen halveerde ruimschoots tot 5 miljard roebel. Onder de streep bleef een verlies staan van 1,9 miljard roebel. In de eerste helft van 2013 draaide Aeroflot nog nagenoeg quitte.

Groeimogelijkheden

Volgens financieel bestuurder Sjamil Koermasjov staat de luchtvaartmaatschappij er ondanks het verlies in het eerste halfjaar goed voor. Hoewel het economisch tij dit jaar tegenzit, biedt de Russische luchtvaartmarkt op de langere termijn nog volop groeimogelijkheden waar Aeroflot als marktleider van kan profiteren, zei hij.

Zo zette Aeroflot in juni onder de naam Dobrolet de eerste echte Russische prijsvechter in de markt. In de maanden juni en juli vervoerde die dochteronderneming 62.500 passagiers.

Gemiddeld was 91,8 procent van de stoelen aan boord bezet, wat volgens Koermasjov bewijst dat er in Rusland een markt is voor een budgetmaatschappij. Inmiddels staan de toestellen van Dobrolet evenwel aan de grond als gevolg van Europese sancties.