Banken in de eurozone hebben in juli opnieuw minder geld uitgeleend dan in dezelfde maand een jaar eerder.

 Het totale bedrag dat in de vorm van een krediet aan bedrijven en consumenten werd verstrekt, kromp vorige maand met 1,6 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

Wel is de krimp minder sterk dan in de vorige maanden. In juni slonk de kredietverstrekking namelijk nog met 1,8 procent, terwijl dat in mei een daling van twee procent was. Vooral de leningen aan bedrijven komen nog altijd niet op gang. Ondernemers uit elke sector afgezien van de financiële leenden 2,3 procent minder dan vorig jaar.

Ook huishoudens gingen vorige maand minder vaak naar de bank voor een krediet. De totale omvang van de leningen lag in juli een half procent lager dan vorig jaar. Toch nam de krimp in leningen wel iets af in vergelijking met juni, toen sprake was van een daling van 0,6 procent op jaarbasis.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de economie van de eurozone is deze maand gedaald tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar. Dat meldde de Europese Commissie donderdag.

De afname volgt op een periode van 5 maanden waarin het vertrouwen min of meer stabiel bleef. De toegenomen somberheid komt vooral doordat het pessimisme in de detailhandel en de industrie en onder consumenten toenam.

Vooral in Italië en Duitsland wordt de toekomst nu aanmerkelijk minder zonnig ingezien dan in de voorgaande maanden.

Zorgen

Voor Europees Commissaris Jyrki Katainen (Economische en monetaire zaken) komen de cijfers niet onverwacht gezien het teleurstellende tweede kwartaal en de spanningen in de wereld deze zomer. Zorgen heeft hij wel.

''Zonder vertrouwen zien we de investeringen niet aantrekken die we nodig hebben voor groei en werkgelegenheid.'' Daarom is het nu tijd om structurele hervormingen te intensiveren, aldus Katainen in een schriftelijke reactie. Alleen zo kan een duurzaam herstel van de economie worden bereikt en groei en werkgelegenheid aantrekken.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, zakte in augustus van 102,1 naar 100,6. Die daling was aanzienlijk sterker dan verwacht: economen voorspelden gemiddeld een afname tot 101,5. Een stand hoger dan 100 geeft aan dat het vertrouwen groter is dan het langjarig gemiddelde.

Ondanks de stevige daling is het vertrouwen in Duitsland nog relatief groot. In Italië zakte de graadmeter echter onder het langjarig gemiddelde. In Nederland nam het vertrouwen volgens Brussel ook af. De index daalde hier van 101,7 naar 100,9. In Frankrijk bleef het pessimisme onveranderd groot.