Fonterra gaat op grote schaal samenwerken met het Chinese Beingmate bij de productie van babymelkpoeder. 

De zuivelreus steekt 615 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (391 miljoen euro) in een samenwerkingsverband met het bedrijf in Hangzhou.

Ook wil Fonterra een belang van twintig procent nemen in Beingmate, zo meldt het concern woensdag.

Met de joint venture wil Fonterra Chinezen toegang geven tot 'Nieuw-Zeelandse producten van hoge kwaliteit', zo meldt de Nederlandse topman Theo Spierings.

Om goedkeuring te krijgen voor het samenwerkingsverband van de Chinese regering krijgt Beingmate de meerderheid van de aandelen. De Nieuw-Zeelandse coöperatie worden voor 49 procent eigenaar.

Goedkeuring

Na oprichting neemt de joint venture een Australische fabriek van Fonterra over. Wel moet het voorstel nog worden goedgekeurd door aandeelhouders en toezichthouders, zo meldt het grootste bedrijf uit Nieuw-Zeeland. Fonterra gaat het samenwerkingsverband de melk voor het melkpoeder aanleveren.

Onder Chinezen heerst veel wantrouwen tegen babymelkpoeder van Chinese bodem. Zij kopen liever de buitenlandse, duurdere varianten na het melkpoederschandaal van 2008.

Toen stierven zes kinderen omdat melkpoeder van Chinese fabrieken was vervuild met melamine. Ook werden zo'n driehonderdduizend kinderen ziek.