Aardbeving Californië grote klap voor wijnhuizen

De aardbeving die zondag Californië trof is een zware klap voor de wijnmakers in de beroemde Napa Valley. Het epicentrum van de beving lag maar een paar kilometer van de wijnstreek, waar de boeren net bezig waren de druivenoogst van 2014 binnen te halen. 

Duizenden flessen en vaten wijn zijn door het natuurgeweld verloren gegaan.

"Het is verwoestend. Ik heb dit nog nooit gezien", aldus Tom Montgomery van B.R. Cohn Winery in Glenn Ellen.

De wijnmakerij zag de helft van zijn wijn verloren gaan en aangezien het bedrijf zich vooral richt op wijnen die veertig dollar en meer per fles kosten is de schade fors. "Het is niet slechts goede wijn die verloren is gegaan, het is onze beste wijn", aldus Montgomery.

Ook elders in de regio is er schade gemeld. In Oakville gingen 'enkele honderden flessen wijn' verloren, aldus Ian Leggat van Silver Oak Winery. Ook drie volle vaten wijn bezweken onder de beving. De wijnmaker had geluk: de meeste wijn die verloren ging was slechts bestemd voor testen.

Epicentrum

Wijnboer Richard Ward raakte tussen de drie- en vierhonderd flessen uit zijn wijnkelder kwijt bij de beving. Ook rolden wijnvaten omver. "Dat is wat er gebeurt als je een mijl van het epicentrum af bent", zei hij.

Ook als wijnvaten niet zijn gesneuveld is er mogelijk nog schade. Wijn die in vaten ligt te rijpen moet zoveel mogelijk onaangeroerd blijven.

Napa Valley is de bekendste wijnregio in Californië. Jaarlijks zorgt de wijn voor zo'n 50 miljard dollar aan economische activiteit. De aardbeving van afgelopen weekeinde is niet de enige klap die de wijnboeren te verduren kregen: Californië zucht onder de ergste droogteperiode in tientallen jaren.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie