Duitse ondernemers opnieuw somberder

Duitse ondernemers zijn in augustus voor de vierde maand op rij somberder geworden over de economische vooruitzichten. 

Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo maandag bekend.

De vertrouwensindex van Ifo daalde van 108,0 in juli tot 106,3. ''De Duitse economie blijft aan kracht verliezen'', aldus het instituut.

Economen voorzagen in doorsnee een daling tot 107,0. Het vertrouwen staat onder druk doordat de economie van de eurozone is stilgevallen. Het conflict met Rusland om Oekraïne maakte ondernemers extra pessimistisch.

Rusland is een belangrijke handelspartner voor Duitse ondernemers. Vorige week stelde brancheorganisatie ZVEI dat de export van elektrische en elektronische onderdelen naar Rusland in de eerste helft van dit jaar met bijna 20 procent is gedaald.

Vooruitzichten

Volgens Ifo daalde het vertrouwen bij ondernemers in de maakindustrie tot het laagste peil sinds juli vorig jaar. ''De huidige situatie werd voor de derde maand op rij negatiever beoordeeld, terwijl ook de vooruitzichten voor de komende maanden beduidend verslechterden'', aldus het instituut. ''Verwacht wordt dat de export minder steun biedt dan voorheen.''

Ook detail- en groothandelaren waren duidelijk negatiever over de huidige omstandigheden. Volgens Ifo was de meerderheid van de verwachtingen bovendien voor het eerst sinds juli vorig jaar negatief.

Alleen in de bouwsector nam het vertrouwen toe, zei het mondjesmaat, voor zowel de huidige als de toekomstige situatie.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie