Tele2 is op aandringen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gestopt met het aanbieden van virtuele sms-diensten via 06-nummers.

Dat maakte de telecomaanbieder dinsdag bekend. Tele2 maakte in eerste instantie nog bezwaar tegen een last onder dwangsom wegens het verkeerd gebruik van mobiele nummers. Maar dat verzoek werd door de ACM afgewezen.

De toezichthouder bepaalde eerder dat Tele2 moest stoppen met het gebruik van 06-nummers voor andere doeleinden dan mobiele telefonie. ACM legde het bedrijf in maart een last onder dwangsom op van 25.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro. Daar had Tele2 bezwaar tegen gemaakt. Gedurende de bezwaartermijn werd de last onder dwangsom opgeschort.

De ACM stelde eerder vast dat aan Tele2 uitgegeven 06-nummers soms werden gebruikt door apparatuur op een vaste locatie ten behoeve van sms-verkeer met mobiele telefoons. Bijvoorbeeld voor sms-berichten tussen piloten en een computerserver met informatie over hun vertrektijden. Voor dit soort gebruik zijn andere nummers beschikbaar: 097-nummers.

ACM zegt over het juiste gebruik van 06-nummers te waken om te voorkomen dat deze nummers sneller opraken, waardoor uiteindelijk langere nummers of andere nummerreeksen moeten worden gebruikt.