Het internationale veilinghuis Sotheby's heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 71,5 miljoen dollar (53,4 miljoen euro), 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De omzet nam toe met 86 miljoen dollar tot 406,6 miljoen dollar.

Dat resultaat had Sotheby's geheel te danken aan het tweede kwartaal, waarin net als in het vierde kwartaal meestal de belangrijkste veilingen op de agenda staan. Vooral de vestigingen in Hongkong en Londen draaiden afgelopen lente goed.

Volgens Sotheby's ontwikkelt de kunstmarkt zich nog altijd sterk en dient zich een nieuwe generatie kunstverzamelaars aan. Ruim een kwart van de kopers op de veilingen was nieuwkomer.

Schilderijen

De schilderijen en andere kunststukken die via Sotheby's hun weg vonden naar een nieuwe eigenaar brachten in het eerste halfjaar in totaal 2,7 miljard dollar op, 24 procent meer dan een jaar geleden.

Een van de topstukken die onder de hamer kwamen, was een schilderij van de Nederlander Piet Mondriaan (1872-1944). Het werk (Compositie met rood, blauw en grijs) bracht bijna 26 miljoen dollar (circa 19 miljoen euro) op.