De wereldeconomie is in de afgelopen 3,5 jaar niet zo hard gegroeid als vorige maand.

Dat meldt de Britse marktonderzoeker Markit vrijdag bij de publicatie van zijn wereldwijde inkoopmanagersindex (PMI). De verschillen tussen ontwikkelde en opkomende economieën zijn echter groter dan ooit door Markit werd gemeten.

De mondiale index kwam uit op 55,5 tegen 55,4 een maand eerder. Dat komt neer op een gemiddelde bbp-groei van iets boven de drie procent per jaar. De graadmeter nam voor de 22e maand op rij toe. Een cijfer boven de vijftig duidt op groei van de economische activiteit. Duikt de index onder dat aantal, dan krimpt de economie.

Ontwikkelde economieën maakten de grootste groei door sinds 2007. Die expansie werd aangezwengeld door sterke prestaties in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Rusland

Maar in de opkomende landen gaat het minder goed. Enkele industriesectoren van opkomende economieën als Rusland, China en Brazilië presteerden het slechtst van alle landen die door Markit werden meegenomen in het onderzoek. De tegenvallende groei van die landen noemt Markit dan ook 'glansloos'. Ontwikkelingslanden worden niet meegeteld door het onderzoeksbureau.

De index in de eurozone noteerde een stand van 53,8, in juli, bleek eerder deze week. Hoewel dat de hoogste stand in drie maanden is, heeft de muntunie snellere groei nodig om het werkloosheidspercentage substantieel te laten dalen, zeggen de economen bij Markit. Stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen de groei aanwakkeren. In de eurozone lag het werkloosheidspercentage in juli op 11,5 procent.