Oekraïne is terug als belangrijkste exportmarkt voor gebruikte bedrijfsauto’s uit Nederland. Na een sterke terugval eind vorig jaar is de export van occasions naar Oekraïne weer toegenomen. 

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de exporten naar deze belangrijke afzetmarkt zelfs vervijfvoudigd. Dit meldde brancheorganisatie VWE voertuiginformatie en -documentatie vrijdag.

Oekraïne was de afgelopen jaren al de belangrijkste exportmarkt voor gebruikte Nederlandse bedrijfsauto’s. In augustus 2013 had zelfs meer dan de helft van alle geëxporteerde bedrijfsauto’s Oekraïne als bestemming. Een maand later was dit nog slechts 5 procent. Volgens VWE lijkt dit vooral veroorzaakt te zijn door extra importheffingen die de toenmalige regering afkondigde.

In de maanden daarna groeide de export naar Oekraïne weer enigszins, maar door de onrust in het land gedurende de eerste maanden van dit jaar kreeg de export een nieuwe klap. Nadat in het voorjaar de spanningen in Oekraïne begonnen af te nemen, groeide de export van occasions ook weer sterk.

In het tweede kwartaal van 2014 was de export van bedrijfsauto’s bijna vijf keer zo groot als in het eerste kwartaal. Daarmee is de export bijna weer terug op het niveau van begin 2013. Ook na de dramatische vliegtuigramp in Oekraïne is de export in juli redelijk op peil gebleven, aldus VWE. In juli ging 40 procent van alle geëxporteerde bedrijfsauto’s naar Oekraïne.