De voormalig eigenaren van Diginotar, een bedrijf dat beveiligingscertificaten voor websites uitgaf, moeten miljoenen aan schadevergoeding betalen aan Vasco dat Diginotar in 2011 overnam.

Dat oordeelt de rechtbank van Amsterdam, zo ontdekte Emerce.

Diginotar kwam in 2011 in het nieuws en is inmiddels failliet. Het bedrijf gaf veiligheidscertificaten uit voor websites zodat browser wisten dat de site van een legitieme partij afkomstig was.

In juni 2011, zes maanden na de aankoop van Diginotar door Vasco Data Security, bleek dat er hackers hebben ingebroken bij het bedrijf. De certificaten konden vervalst worden en websites konden daardoor onterecht als veilig worden gezien.

Vasco hield de hack zelf nog maanden stil en onderzocht de situatie pas een maand na de ontdekking. Ook de Nederlandse overheid maakte van de certificaten gebruik en zegde het vertrouwen op. Het bedrijf gaat 20 september 2011 failliet.

Aansprakelijk

Vasco besloot in december van dat jaar de voormalig eigenaar, Ratonigid, aansprakelijk te stellen. Voor de aandelen van Ratonigid is destijds 3,7 miljoen euro betaald, maar de totale overnamesom bedroeg zeker tien miljoen euro.

De rechtbank bepaalt nu dat de voormalig eigenaar van Diginotar het volledige overnamebedrag van de aandelen moet terugbetalen omdat niet alles gedaan zou zijn om de veiligheidssituatie te garanderen, iets dat wel belooft was in de koopovereenkomst.

Bekijk een chronologie van de hack bij Diginotar