De supermarkten in Nederland hebben vorige maand voor in totaal 3,18 miljard euro omzet, iets meer (0,1 procent) vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte marktonderzoeker GfK donderdag bekend.

Per kassabon klom de omzet met 2 procent naar gemiddeld 22,26 euro. Dat betekent dat mensen in juli minder vaak naar de supermarkt gingen, maar per bezoek wel meer uitgaven.

Volgens supermarktdeskundige Joop Holla hebben de supers vooral in de maand juni geprofiteerd van het WK voetbal en in mindere mate in juli. In de eerste 7 maanden van dit jaar daalde de supermarktomzet met 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder.

DfK

Volgens GfK is de omzet die supers op zondag boeken in de afgelopen 12 maanden de 1 miljard euro ruimschoots gepasseerd.

Ruim 60 procent van de Nederlandse huishoudens doet jaarlijks gemiddeld 7,5 keer boodschappen op zondag. Vooral jongeren (alleenstaanden en tweeverdieners) gaan op zondag naar de supermarkt. Gepensioneerden maken minder gebruik van de zondagopening, aldus het onderzoeksbureau.