De Russische miljardair Gennady Timchenko kan geen gebruik meer maken van zijn vliegtuig door de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld tegen Rusland.

Dit meldt het Russische persbureau ITAR-Tass.

Het vliegtuig, met een waarde van ongeveer 65 miljoen dollar, is afkomstig van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Gulfstream Aerospace en het concern zou nu technische ondersteuning voor het vliegtuig weigeren.

“Gulfstream is gestopt met het naleven van het contractverplichtingen door het schappen van mijn vluchten”, aldus Timchenko tegenover ITAR-Tass. “Het is verboden voor Gulfstream om contact met mij te hebben.”

Timchenko staat op een lijst met namen van Russische zakenmannen waartegen de Amerikaanse overheid sancties heeft ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland.

Gasproducent

De miljardair heeft een groot belang in de op één na grootste gasproducent van Rusland, Novatek, en is één van de rijkste zakenmannen in het land.

Hij benadrukt zelf dat hij inderdaad Vladimir Poetin persoonlijk kent, maar dat hij geen hulp heeft gehad van de Russische president in zijn zakelijke carrière. 

Eerder kwamen er al berichten naar buiten dat andere Russische zakenmensen vrezen voor meer economische sancties vanuit het westen Ze zouden bang zijn dat Poetin en Rusland internationaal geïsoleerd raken. 

'Russische miljardairs vrezen sancties' | Overzicht sancties EU tegen Rusland | Dossier vliegramp 'Gevolgen sancties Rusland niet te overzien' | Sancties moeten Poetin op knieën dwingen