Britse banken krijgen binnenkort waarschijnlijk de mogelijkheid om tot zeven jaar na dato bonussen van hun medewerkers terug te vorderen.

Dat hebben de Britse financiële toezichthouders woensdag bekendgemaakt. 

De maatregel lijkt een gevolg van de schandalen rond de manipulatie van rentebenchmarks. Die misstanden werden pas jaren later ontdekt. A

fgelopen week kreeg de Britse bank Lloyds nog een boete van 218 miljoen pond (276 miljoen euro) vanwege de manipulatie van de Libor tussen 2006 en 2009. 

De Prudential Regulation Authority (PRA) en Financial Conduct Authority (FCA) willen verder dat de banken meer langetermijneisen verbinden aan het toekennen van bonussen. De bonusregels voor banken die staatshulp hebben gekregen worden ook aangescherpt. 

Schade

De toezichthouders stellen verder voor dat banken duidelijker maken wie de managers zijn die beslissingen kunnen nemen die schade aan een bank kunnen toebrengen.

Die managers moeten daarna regelmatig worden getoetst op geschiktheid. Deze regels moet het makkelijker maken voor de waakhonden om individuen aansprakelijk te stellen bij misstanden.