De Nederlandse truckmarkt valt dit jaar fors terug. De afzet daalt naar verwachting ruim 20 procent tot een kleine tienduizend trucks.

Veel wegtransporteurs haalden veel voor dit jaar geplande investeringen naar voren om nog voor het eind van 2013 te kunnen profiteren van fiscale voordelen. Dit stelt het economisch bureau van ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

Zonder deze 'verstoring' was de afzet juist 5 tot 10 procent hoger uitgekomen ten opzichte van vorig jaar. Terwijl de truckmarkt nu een terugval doormaakt, laat de trailerafzet naar verwachting een groei van zeker 15 procent zien. Onder investeerders is er na een 'truckjaar' nu sprake van een 'trailerjaar', concludeert ING.

In de eerste helft van 2014 daalde de verkoop van trucks in ons land met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met de tweede helft vorig jaar was de daling met 45 procent nog veel forser.

''Toch is het onderliggende beeld aanzienlijk positiever, omdat de subsidie en de mogelijkheid tot vrijwillige afschrijving ertoe hebben geleid dat er in december bijna drie keer zoveel trucks op kenteken zijn gezet dan een jaar eerder.''

In de EU groeide de truckafzet in de eerste helft van dit jaar met 3 procent. Hiermee wordt het herstel van vorig jaar (plus 6 procent) gematigd voortgezet, zegt ING. Ook in de buurlanden België en Duitsland is herstel zichtbaar. Opvallend is dat de Franse afzet achterblijft, terwijl de Spaanse markt van ver komt, maar nu fors aantrekt.

Trailers

De afzetgroei van trailers heeft de verwachting overtroffen. ''Dit is deels verklaarbaar door een aanmerkelijk groter dan verwachte uitgestelde vraag. De investeringen lagen immers al vijf jaar op een relatief laag niveau. Bovendien zijn verhuurders weer gaan investeren, wat een groot effect heeft'', aldus ING.

De afzet steeg in het eerste halfjaar met 24 procent naar 5850 trailers. Hoewel de afzetstijging in de tweede helft lager zal zijn, verwacht het bureau dat de groei over het hele jaar met 10.000 tot 10.500 aanhangers zeker 15 procent hoger zal uitkomen.