De Spaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar.

Dat maakt het Spaanse statistiekbureau woensdag bekend. De groei is sterker dan de raming van 0,5 procent die de Spaanse centrale bank vorige week afgaf en waar economen aan vasthielden.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 nam het bruto binnenlands product in Spanje met 1,2 procent toe, een veel sterkere groei van de 0,5 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. Economen voorzagen hier gemiddeld een toename van 1,1 procent.

Volgens marktkenners is het herstel van de Spaanse economie vooral te danken aan een opleving van de binnenlandse consumptie. Premier Rajoy spande zich de afgelopen jaren onder meer in om Spanje minder afhankelijk te maken van de export.

De Spaanse overheid rekent voor heel 2014 op een groei van 1,5 procent, gevolgd door 2 procent in 2015.

Prijspeil

Het statistiekbureau meldt ook dat het gemiddelde prijspeil in Spanje in juli met 0,3 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In juni was nog sprake van een stabiele inflatie.

De prijsdalingen voedden de vrees voor deflatie, een periode waarin het prijspeil aanhoudend omlaag gaat. Dat zou het lastiger maken voor Spanjaarden om hun schuldenlast terug te dringen en zou het economische herstel in de kiem kunnen smoren.