Het Duitse Osram gaat wereldwijd 7800 banen schrappen. Het bedrijf heeft minder personeel nodig door de lagere vraag naar traditionele verlichting. Dat heeft de concurrent van Philips woensdag bekendgemaakt.

In thuisland Duitsland wordt het personeelsbestand met 1700 banen ingekrompen. De overige 6100 posities worden internationaal geschrapt, vooral in de fabrieken van de lampenboer. Bij Osram werken in totaal circa 34 duizend mensen. In Nederland heeft de maatregel geen gevolgen, laat een woordvoerder van Osram Nederland weten.

Na afloop van de reorganisatie, medio 2017, moeten de maatregelen resulteren in jaarlijkse kostenbesparing van 260 miljoen euro. De reorganisatie kost 450 miljoen euro.

Afgelopen kwartaal nam de omzet uit klassieke lampen met negentien procent af. Dit werd deels gecompenseerd door een omzetgroei van zestig procent voor ledlampen. Per saldo daalde de totale omzet van Osram op jaarbasis met zes procent tot 1,2 miljard euro. Onder de streep leverden de verkopen wel een hogere nettowinst op van 44 miljoen euro, tegenover veertien miljoen euro een jaar eerder.